О НАМА

Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време ради очувања националног идентитета, српског језика, културе и традиције и унапређења односа између матице, дијаспоре и Срба у региону кроз остваривање циљева у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде.

Циљеви Удружења су: 

  • Очување националног идентитета, српског језика, културе и традиције; 
  • Унапређење односа између матице, дијаспоре и Срба у региону; 
  • Сарадња са државним органима и институцијама у областима везаним за дијаспору и Србе у региону;
  •  Институционално повезивања српског народа у дијаспори и Срба у региону.

Ради остваривања својих циљева Удружење нарочито:

  1. прикупља и обрађује научну и стручну литературу у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  2. организује, само или у сарадњи са другим организацијама у земљи и иностранству, стручне скупове, саветовања, семинаре и друге облике едукације у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  3. организује просветне раднике и друге стручњаке за рад на едукацији и спровођења активности у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  4. сарађује са универзитетима, школама, стручним удружењима и другим организацијама у земљи и иностранству у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде.

Очување националног идентитета, српског језика, културе и традиције   Унапређење односа између матице, дијаспоре и Срба у региону Сарадња са државним органима и институцијама Институционално повезивања српског народа у дијаспори и Срба у региону

ПРОГРАМ

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

ИДЕНТИТЕТ

Асимилација српског народа у дијаспори и у региону је претња, на коју морамо обратити посебну пажњу. То је претња, која тражи свакодневно ангажовање на очувању националног идентитета, српског језика, културе и традиције.

Познавање и коришћење српског језика и ћириличног писма представља „conditio sine qua non“, на коме се темељи сав остали рад. Спречавање асимилације постиже се свим облицима неговања блиских односа са матичном државом и јачањем свести о пореклу, очувањем и неговањем српског културног, етничког и верског идентитета.

Међународни пакт о грађанским и политичким правима изричито утврђује да лица која припадају етничким, верским или језичким мањинама не могу бити лишена права да имају свој сопствени културни живот, да исповедају своју сопствену вероисповест и обављају верске дужности или да употребљавају свој сопствени језик.

ПОВЕРЕЊЕ

Однос између матице, дијаспоре и Срба у региону оптерећен је досадашњим искуством за које се не може рећи да је било позитивно. Дијаспора је у највећој мери оптерећена негативним искуством, преварена и на различитим основама изневерена од стране појединаца и организација које су злоупотребили осећања и спремност дијаспоре да помогне матици.

Враћање поверења дијаспоре у матичну државу и јачањe свести у домаћој јавности о значају дијаспоре и Срба у региону су поља на којима је потребно даље унапређивати однос између матице, дијаспоре и Срба у региону кроз:

1. подстицање економске и привредне сарадње матице, дијаспоре и Срба у региону;

2. јачање научног и технолошког капацитета матице, дијаспоре и Срба у региону кроз размену знања и искустава;

3. сарадњу матице, дијаспоре и Срба у региону ради унапређења угледа Републике Србије и достизања националних интереса.

САРАДЊА

Као невладино и непрофитно Удружење наш задатак јесте да успоставимо сарадњу и изградимо поверење са државним органима и институцијама, са циљем даљег унапређења односа између матице, дијаспоре и Срба у региону.

Конструктивним предлозима, утемељеним на стручном и објективном мишљењу, желимо да допринесемо државним органима и институцијама, како би остварили што боље резултате по питањима која се тичу односа између матице, дијаспоре и Срба у региону.

ПОВЕЗИВАЊЕ

Институционално повезивање тражи један нов приступ повезивања српског народа у дијаспори и Срба у региону који треба да омогући:

• одрживу и функционалну мрежу свих организација у дијаспори и региону,

• повезивање и јачање српске заједнице у земљи пријема,

• јачање утицаја српске заједнице, кроз заступљеност у институцијама земље пријема,

• побољшање положаја дијаспоре,

• унапређење економске и политичке сарадње матичне државе и земље пријема,

• борбу против асимилације српског народа у земљи пријема.


Проналажење начина за институционално повезивање нашег народа у дијаспори и региону захтева проналажење једног новог система организовања. Имамо могућност да сагледамо, анализирамо и увидимо предности и мане институционалног повезивања других народа. Одговор на ово питање можда је најбоље дао јеврејски народ. Стога учимо на туђим грешкама и успесима.

Идеје о успостављању Српских општина и Заједница Срба у земљи пријема изискује посебно ангажовање стручних људи у проналажењу адекватног одговора на овај изазов. Проналажење адекватног одговора је средњорочни циљ, а имплементација решења изискује деценијску посвећеност.