О НАМА

Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време ради очувања националног идентитета, српског језика, културе и традиције и унапређења односа између матице, дијаспоре и Срба у региону кроз остваривање циљева у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде.

Циљеви Удружења су: 

  • Очување националног идентитета, српског језика, културе и традиције; 
  • Унапређење односа између матице, дијаспоре и Срба у региону; 
  • Сарадња са државним органима и институцијама у областима везаним за дијаспору и Србе у региону;
  •  Институционално повезивања српског народа у дијаспори и Срба у региону.

Ради остваривања својих циљева Удружење нарочито:

  1. прикупља и обрађује научну и стручну литературу у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  2. организује, само или у сарадњи са другим организацијама у земљи и иностранству, стручне скупове, саветовања, семинаре и друге облике едукације у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  3. организује просветне раднике и друге стручњаке за рад на едукацији и спровођења активности у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде;

  4. сарађује са универзитетима, школама, стручним удружењима и другим организацијама у земљи и иностранству у области: културе, образовања, спорта, заштите животне средине, економије, привреде и пољопривреде.

УПРАВНИ ОДБОР

Иван Илић

председник Управног одбора

проф. др Радоје Цвејић

потпредседник Управног одбора

Жељко Mатић

члан Управног одбора

ПРОГРАМ

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

ИДЕНТИТЕТ

Асимилација српског народа у дијаспори и у региону је претња, на коју морамо обратити посебну пажњу. То је претња, која тражи свакодневно ангажовање на очувању националног идентитета, српског језика, културе и традиције.

Познавање и коришћење српског језика и ћириличног писма представља „conditio sine qua non“, на коме се темељи сав остали рад. Спречавање асимилације постиже се свим облицима неговања блиских односа са матичном државом и јачањем свести о пореклу, очувањем и неговањем српског културног, етничког и верског идентитета.

Међународни пакт о грађанским и политичким правима изричито утврђује да лица која припадају етничким, верским или језичким мањинама не могу бити лишена права да имају свој сопствени културни живот, да исповедају своју сопствену вероисповест и обављају верске дужности или да употребљавају свој сопствени језик.

ПОВЕРЕЊЕ

Однос између матице, дијаспоре и Срба у региону оптерећен је досадашњим искуством за које се не може рећи да је било позитивно. Дијаспора је у највећој мери оптерећена негативним искуством, преварена и на различитим основама изневерена од стране појединаца и организација које су злоупотребили осећања и спремност дијаспоре да помогне матици.

Враћање поверења дијаспоре у матичну државу и јачањe свести у домаћој јавности о значају дијаспоре и Срба у региону су поља на којима је потребно даље унапређивати однос између матице, дијаспоре и Срба у региону кроз:

1. подстицање економске и привредне сарадње матице, дијаспоре и Срба у региону;

2. јачање научног и технолошког капацитета матице, дијаспоре и Срба у региону кроз размену знања и искустава;

3. сарадњу матице, дијаспоре и Срба у региону ради унапређења угледа Републике Србије и достизања националних интереса.

САРАДЊА

Као невладино и непрофитно Удружење наш задатак јесте да успоставимо сарадњу и изградимо поверење са државним органима и институцијама, са циљем даљег унапређења односа између матице, дијаспоре и Срба у региону.

Конструктивним предлозима, утемељеним на стручном и објективном мишљењу, желимо да допринесемо државним органима и институцијама, како би остварили што боље резултате по питањима која се тичу односа између матице, дијаспоре и Срба у региону.

ПОВЕЗИВАЊЕ

Институционално повезивање тражи један нов приступ повезивања српског народа у дијаспори и Срба у региону који треба да омогући:

• одрживу и функционалну мрежу свих организација у дијаспори и региону,

• повезивање и јачање српске заједнице у земљи пријема,

• јачање утицаја српске заједнице, кроз заступљеност у институцијама земље пријема,

• побољшање положаја дијаспоре,

• унапређење економске и политичке сарадње матичне државе и земље пријема,

• борбу против асимилације српског народа у земљи пријема.


Проналажење начина за институционално повезивање нашег народа у дијаспори и региону захтева проналажење једног новог система организовања. Имамо могућност да сагледамо, анализирамо и увидимо предности и мане институционалног повезивања других народа. Одговор на ово питање можда је најбоље дао јеврејски народ. Стога учимо на туђим грешкама и успесима.

Идеје о успостављању Српских општина и Заједница Срба у земљи пријема изискује посебно ангажовање стручних људи у проналажењу адекватног одговора на овај изазов. Проналажење адекватног одговора је средњорочни циљ, а имплементација решења изискује деценијску посвећеност.