Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре”

Потписан Меморандум о сарадњи

Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ из Београда и Савез Срба Словеније потписали су Меморандум о сарадњи, којим су се сагласили да заједно раде на унапређењу односа између матице, дијаспоре и Срба у региону, очувању српског језика, ћириличног писма, културе и традиције српског народа.  

Стране су се сагласиле да међусбону сарадњу развијају кроз:  

  1. осмишљавање, планирање и спровођење пројеката од обостраног интереса;  
  2. заједничко аплицирање за финансирање пројеката код домаћих и међународних партнера и донатора;  
  3. организацију радионица;  
  4. организацију периодичних консултација, размену информација и искустава и нових сазнања;  
  5. осмишљавање и спровођење едукативних програма;  
  6. осмишљавање и спровођење медијских кампања.  

Приликом потписивања Меморандума о сарадњи председник Савеза Срба Словеније мр Владимир Кокановић упознао је Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ са досадашњим активностима и оствареним резултатима Савеза.  

Средином марта 2020. године, на самом почетку пандемије Ковид-19, Савез Срба Словеније започео је хуманитарну акцију „Подржи хероје!“. Захваљујући брзој организацији чланова организационог одбора, на челу са мр Владимиром Кокановићем, в. д. председником и главним координатором хуманитарне акције, остварен је контакт са многим удружењима и организацијама из региона и дијаспоре, која су несебично подржала ову хуманитарну акцију и придружила се свим својим капацитетима у циљу заједничке подршке нашим херојима – медицинарима у Србији и Републици Српској.  

Хуманитарној акцији „Подржи хероје!” придружили су се: Савез Срба Италије, Савез Срба Француске, Хуманитарна организација „Корени“ из Италије, Хуманитарна организација „Одбор за Косово и Метохију“ из Бањалуке и Михољски збор, највеће хуманитарне организације из Црне Горе које имају своја представништва у читавом региону. У овој хуманитарној акцији је, дакле, учествовало шест великих организација из пет држава.  

У октобру 2020. године почела је са радом допунска настава српског језика у словеначким основним школама, коју похађа 1465 ученика из Словеније. Oстваривање образовно-васпитног рада на српском језику у Републици Словенији у надлежности и организацији је Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а Савез Срба Словеније је носилац пројекта у Словенији.

Савез Срба Словеније у децембру 2020. године упутио је Влади Републике Словеније формалну иницијативу за преиспитивање могућности о увођењу регистра верске и националне припадности. Иницијатива је у писаној форми прослеђена Служби за законодавство и Канцеларији за питања народности Владе Републике Словеније.

Председник Савеза Срба Словеније мр Владимир Кокановић истакао је стратешки циљ ове иницијативе да се свим грађанима Словеније омогући да се слободно изјасне о својој верској и националној припадности, као и да, уколико желе, тај њихов податак буде евидентиран од стране надлежних институција у посебном регистру.  

„На тај начин држава би имала јасне и поуздане податке о верској и националној структури становништва што би могло да послужи као адекватан и легитиман правни основ надлежним институцијама приликом спровођења и утврђивања резултата пописа становништва“, нагласио је  Кокановић.  

Он истиче да је изјашњавање о верској и националној припадности од стратешког значаја за српску заједницу, јер би ишло у прилог напорима да Срби у Словенији остваре већа права, попут добијања двојног држављанства и статуса националне мањине.  

Председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ Иван Илић упознао је председника Савеза Срба Словеније мр Владимира Кокановића са циљевима Удружења и планираним активностима за 2021. годину, осврнувши се на пројекат „Веб дизајн, пут ка бољој комуникацији“ који има за циљ да додатно оснажи удружења у региону, како би њихова уочљивост на интернету била израженија.  

Председник Савеза Срба Словеније мр Владимира Кокановић упознат је са израдом пројекта „МОСТОВИ“, који има за циљ израду електронског садржаја у форми видео материјала. Пројекат „МОСТОВИ“ замишљен је као серијал од осам получасовних емисија које би ширу јавности упознале са животом и радом српске заједнице у дијаспори и региону. За 2021. годину планирана је израда два серијала емисија под називом „МОСТОВИ – Срби у Словенији“ и „МОСТОВИ – Срби у Италији“.  

Председник Савеза Срба Словеније мр Владимира Кокановић похвалио је и подржао пројекте Удружењу грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ и пожелео срећу у даљем раду.

ПОДЕЛИТЕ САДРЖАЈ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on telegram
Share on email