Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре”

Одржана јубиларна Десета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ узело је учешћа на јубиларној Десетој медијској конференцији медија дијаспоре и Срба у региону коју је организовало Удружење новинара Србије (УНС) у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Конференција је организована путем интернета, преко апликације ZOOM.

Учесници конференције говорили су о раду у условима пандемије КОВИД-19, изазовима са којима су се суочили, као и о преузетим корацима који су им омогућили да превазићу потешкоће у свом раду.

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Арно Гујон оценио је да је вишеструк значај медија и портала удружења и организација расејања и нагласио да су интернет и различити дигитални алати заслужни за измењени медијски пејзаж.

“Данас знамо да највише информација из матице до вас стигне путем најчитанијих медијских портала. На интернет територији не постоје границе између расејања и матице. Наш орган у оквиру Министарства, као и амабасаде и конзулати имају значајну улогу у правцу информисања припадника дијаспоре и Срба у региону о политици Србије. Овај ток информација не зауставља се међу нашима у иностранству”, казао је он.

Истакао је да се у Србији прати положај дијаспоре и Срба у региону и настоји да се унапреде и јачају те везе и додао да су посебно значајни новинари из расејања и медијски радници српских удружења из иностранства.

“Заправо, њихов приступ је за нас незаменљив, у контексту свакодневне реалности коју живе у иностранству. Овде није реч само о изазовима двојезичности и различитим административним темама. Да бисмо истински разумели положај и ситуацију у којој се налазе припадници нашег расејања, најбоље је да о томе пишу они који поседују истовремено животно разумевање културе земље у којој живе и културе земље из које потичу… и ово говорим из личног искуства”, додао је он.

Учесницима конференције поручио је да могу да рачунају да у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону имају истинског пријатеља и савезника и рекао да је основни циљ деловања Србије као матичне државе према дијаспори и Србима у региону очување и неговање српског језика и културе, очување и заштита српског културно-историјског наслеђа, али и подршка информисању на српском језику и ћириличком писму.

Председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ Иван Илић, говорио је о изазовима са којима се суочило Удружење у новонасталој ситуацији, као и о пројекту „Web дизајн, пут ка бољој комуникацији“.

Више детаља о самој конференцији можете добити на интернет презентацији:

www.umrezavanje.rs

ПОДЕЛИТЕ САДРЖАЈ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on telegram
Share on email