Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре”

КУД Димитрије Котуровић

КУД „Димитрије Котуровић”,основан је 12.11.1967. као наставак раније основаних КУД-ова на територији Раковице („Радоје Дакић” и „21. мај”), а такође и као фузија културно уметничких група и секција по радним организацијама и школама.Пресудну улогу у формирању друштва имала је група ентузијаста, заљубљеника у песму, игру, глуму и дружење, на челу са Милошем Кићевићем, који постаје и први председник друштва. За првог уметничког руководиоца именован је Слободан Прокић. Окупљањем ансамбла, сачињеног од младих људи, пуних ентузијазма, развијеног слуха и осећаја за ритам, извесног претходног искуства у бављењу народном игром и формирањем народног оркестра под уметничким водством Ђорђа Васића, члана Београдске филхармоније, друштво је почело са радом. У програмском смислу, Котуровић се опредељује за еминентне ауторе, као сто су: Бранко Марковић и Данило Србљановић, да би врло брзо репертоару биле придодате кореографије тадашњег уметничког руководиоца Слободана Прокића. Године 1968. је уследио и први наступ фолклорног ансамбла у сали Дома културе Раковица, а исте године ансамбл одлази и на прво инострано гостовање у Италију.Паралелно са оснивањем ансамбла народних игара и народног оркестра, основане су и друге секције друштва које су од самог старта бележиле живу активност и које су у протеклом периоду постигле значајне резултате. КОТ театар бележи бројне премијере, као и награде, а ликовна секција, која је радила у првој деценији од оснивања, постизала је запажене резултате на ликовним колонијама и изложбама. Хор друштва радио је са изузетним успехом до 1989. године, најпре као мешовити, а потом девојачки. Након бројних наступа у земљи, постигавшивисок ниво интерпретацијеи обогативши свој репертоар,ансамбл је кренуо у свет.Уследиле су бројне иностране турнеје:Италија, Немачка, Француска, Либија, Аустрија, Грчка, Швајцарска,Чехословачка, Румунија, Украјина, Турска итд.

Доласком Андрије Караклајића на место уметничког руководиоца и уметничког директора куће 2002. године, оформљен је потпуно нов, млад и изузетно перспективан, уметнички тим за рад са играчима. Успоставља се општи систем васпитно-едукативног карактера који се примењује на најмлађе групе, што доводи до изузетних резултата, који се годинама нижу. Оснива се и секција традиционалног певања, са којом долазе да раде еминентни етномузиколози. У периоду од само три године ансамбл постаје компактан колектив са израженим могућностима и квалитетом сценског приказивања. Као резултат таквог рада и посвећености стигла су и признања, најпре као пласман међу десет ансамбала прве категорије на еминетном фестивалу „Аматери своме граду” у  Београду, а затим као круна свеукупног  рада, долази и највећи успех, златна медаља на најстаријем и најпрестижнијем међународном фестивалу фолклора у Дижону, 2005.године, у конкуренцији 17 земаља. У наредним годинама, па све до данас, ансамбл народних игара достиже сам врхунац извођења, бруси свој играчки таленат до најистанчанијих различитих стилова и улази у сам врх аматерских ансамбала у Београду. О томе могу да посведоче бројни концерти, гостовања и турнеје широм света у протеклих 13 година. Овог момента, први ансамбл на репертоару има двадесет једну кореографију.

У Друштву постоје и раде четири секције, са много подгрупа, у оквиру истих :

  1. Ансамбл народних игара
  2. Народни оркестар
  3. Аматерско позориште “КОТ ТЕАТАР“
  4. Традиционално певање
  • Осим идеје о чувању, неговању, преношењу и самом уживању у традиционалној култури „Котуровић“ веома полаже и наваспитно-едукативни карактер, као и педагошки рад и приступ.

ПОДЕЛИТЕ САДРЖАЈ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on telegram
Share on email